SV Limburgia

Het shirt van Limburgia is verkrijgbaar in polyester. In retrostijl gemaakt. Shirt A is effen blauw.

Shirt B is met verticale strepen.

Aanvraagformulier

Historie

SV Limburgia werd op 9 mei 1920 opgericht, in eerste instantie onder de naam Rhenania, door de Staatsmijen. In 1927 verhuisde de club naar de locatie van stadion Park Limburgia aan de Venweg naast Staatsmijn Hendrik en werd de naam omgedoopt tot Sportvereniging Staatsmijn Hendrik.

Pas op 14 juli 1936 werd de naam, tijdens de algemene vergadering, opgedoopt in SV Limburgia. Het sportpark De Venweg bestond uiteindelijk uit drie speelvelden, waarvan het grootste voorzien was van een lange overdekte zittribune en onoverdekte staantribunes aan een lange zijde van het veld en achter beide doelen. Het stadion bood plaats aan 14.000 toeschouwers en had tot de sloop in 2000 de oude lichtmasten van het Mauritspark van Fortuna’54 uit Geleen, die de club in 1981 aankocht vlak voor de sloop van het vervallen Mauritspark.

In de periode 1925-1939 speelde Limburgia in de tweede klasse. In het seizoen 1939/40 promoveerde de club naar de eerste klasse, maar degradeerde één seizoen later. Twee seizoenen later (1943/44) promoveerde de club weer na het behalen van het kampioenschap in de tweede klasse en in het seizoen 1945/46 werd Limburgia afdelingskampioen in de eerste klasse. In de kampioenscompetitie om het landskampioenschap eindigde Limburgia op de laatste (zesde) plaats.

Vier jaar later was het wel prijs. Na het behalen van het afdelingskampioenschap ( Eerste klasse zuid I), eindigden ze ditmaal wel op de eerste plaats in de landelijke kampioenscompetitie en daarmee landskampioen van Nederland, het hoogtepunt uit de geschiedenis van voetbalclub Limburgia. Op zaterdagavond 24 juni 1950, toen de spelers van Limburgia, aanschouwd door 60.000 supporters, waarvan 2.000 eigen supporters, in een zinderende finale in het Olympisch stadion tegenstander Ajax versloegen met 6-0.

Limburgia werd daarmee de eerste Limburgse club die Nederlands kampioen werd.

Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 ging ook Limburgia profvoetbal spelen. De club kon de gouden tijden van de late jaren veertig echter niet doen herleven. Integendeel: in 1963 degradeerde Limburgia zelfs naar de Tweede divisie. Bij de in 1971 doorgevoerde sanering in het betaalde voetbal werd de club teruggezet naar de amateurs.

In 1976 werd Limburgia landskampioen bij de zondagamateurs door een 2-1-overwinning op Weber Germanicus. In 1985 won de club het nationale bekerkampioenschap door een 3-2-overwinning tegen Urk. Verder werden er in deze periode pogingen ondernomen om opnieuw terug te keren in het betaalde voetbal wat uiteindelijk niet lukte