Rapid JC

Het shirt van Rapid JC is verkrijgbaar in polyester in retro stijl met de bekende V op de borst en in katoen.

Op de rug kunt u de naam Rapid JC plaatsen of het halve boogje tegen een meerprijs van 6,50 euro.

Aanvraagformulier

Historie

De club werd op 14 november 1954 opgericht en kwam vanaf 28 november 1954 uit in de eerste door de KNVB georganiseerde professionele competitie in de Eerste klasse C. Het was een fusie tussen Rapid 54 dat op 1 juli 1954 werd opgericht en uitkwam in de competitie van de NBV en Eersteklasser Juliana, dat werd opgericht op 20 juli 1910 en afkomstig was uit Spekholzerheide. Eerst waren ook Eerste klassers Bleijerheide en Kerkrade bij de fusiebesprekingen betrokken. Deze besloten echter getweeën tot het betaald voetbal toe te treden onder de naam Roda Sport.

De geschiedenis van Rapid ’54 is uiterst kort. De club werd opgericht op 1 juli 1954 en dik 4 maanden later, op 14 november eindigde hij.

De kern van het elftal van Rapid ’54 bestaat zoals gezegd uit een groep spelers afkomstig van Bleijerheide. Dit zijn Wiel Coerver, Hub Janssen, Hub Hanneman, Rainer Barwasser, Hein Schaffrath, Gerard Rumpen en keeper Heinz Vroomen. De groep werd aangevuld met Piet Strolenberg van Kerkrade. Stroucken en doelman v. Rixoordt van Sittardia, Wesolek van Waubachse Boys, Hub Bisschops van MVV, Gerard Meuser van Groene Ster, Damsma van CVV (R’dam) en ten slotte de international en spits van Eindhoven Noud van Melis

De kleuren van de club zijn Rood en Wit. Het tenue bestaat uit een rood shirt, witte broek en rode kousen met witte omslag.

Samen met nog 9 andere semi-prof clubs begint Rapid ’54 aan een betaalde voetbalcompetitie die is opgezet door de ‘wilde bond’, de NBVB. Deze competitie van door geldschieters uit de grond gestampte clubs loopt parallel aan die van de KNVB. Deze bond wil blijven vasthouden aan het amateurvoetbal en heeft alle spelers die kiezen voor het betaalde voetbal voor het leven geschorst.

De club Rapid ’54 werd opgeheven. Het eerste elftal van Juliana ging op in Rapid JC, terwijl lagere elftallen met financiële steun van de nieuwe club bleven uitkomen onder Juliana. Rapid JC ging spelen in het stadion op het Kaalheide, waar eerder vanaf de opening in 1952 tot de zomer van 1954 Juliana speelde en van augustus tot november 1954 Rapid ’54 de thuisbasis had.

In het eerste seizoen werd een tweede plek in de Eerste klasse C gehaald, achter de latere landskampioen Eindhoven. Rapid JC werd in 1956 landskampioen. Hierdoor mocht de club meedoen aan de Europacup 1 voor landskampioenen. Hierin zou het na een vrije voorronde de eerste ronde (met 16 teams) niet overleven door twee nederlagen tegen Rode Ster Belgrado. Uiteindelijk zou Rapid JC in 1962 fuseren met Roda Sport tot Roda JC. Omdat Rapid in dat jaar gedegradeerd was uit de Eredivisie, kwam de nieuwe fusieclub uit in de Eerste divisie.