Fortuna ’54

Het shit van Fortuna ’54 is verkrijgbaar in een polyester shirt wit met rood en blauwe banen, het shirt waarin Fortuna ook internationaal speelde. Het betreft een echte collectors item!

Daarnaast is een katoenen retro mogelijk in de groene kleuren.

Aanvraagformulier

Historie

Fortuna ’54 werd in 1954 opgericht door aannemer Gied Joosten en werd direct de eerste betaalde club van Nederland. De vereniging speelde in 1954 in de NBVB -competitie en de eerste trainingen werden gehouden in het Geleense Burgermeester Damensportpark en stonden onder leiding van de Hongaar Vereb. Na enkele maanden echter zag de KNVB in dat de ontwikkelingen rond het semiprof voetbal niet waren tegen te gaan en kwam men na onderhandelingen met de NBVB overeen dat beider competities werden samengevoegd.

 In 1958 werd de in 1926 opgerichte voetbalclub SV Maurtits, de bedrijfsvoetbalclub van de eveneens in 1926 geopende Staatsmijn in Geleen, opgenomen in Fortuna ’54. SV Maurits was op dat moment de voornaamste bespeler van het in 1949 geopende Mauritsstadion en speelde ook meermaals op het hoogste zuidelijke voetbalniveau.

Joosten bouwde het team op door verschillende gelouterde spelers naar Geleen te halen. In de jaren vijftig werden de Nederlandse internationals Frans de Munck, Cor van der Hart, Bram Appel, Bart Carlier, Henk Angenent en Faas Wilkes aangetrokken, alsmede de Luxemburger Spitz Kohn en de Belg Piters. Uit de eigen regio kwam international Jan Notermans en Jean Munsters.

Trainer was de Oostenrijker Donenfeld. Ondanks het semi-professionele karakter van het Nederlands Betaald voetbal in deze periode, waren er voor deze spelers huizen beschikbaar en werden ze vaak goed beloond. In 1956-1957 was Fortuna het dichtste bij het behalen van het landskampioenschap, toen het in de eindstand op vier punten achterstand van kampioen Ajax eindigde. In de daaropvolgende seizoenen eindigde de club als vierde en derde.

In 1957 en 1964 won Fortuna ’54 wel de KNVB beker. Als bekerwinnaar speelde de club in het seizoen 1964/65 Europacup 2. Fortuna werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Torino FC. Het team van Fortuna speelde in die tijd oefenduels door heel Europa zoals oa in Madrid tegen Real en wedstrijden in het Oostblok. Internationaal was Fortuna 54 de vertegenwoordiger van het Nederlandse voetbal ook gezien de witte shirts met de rood-wit blauwe banen.