Xerxes

Het shirt van Xerxes bieden wij aan in een moderne polyester variant.

Aanvraagformulier

Historie

Xerxes speelde tussen 1954 en 1960 profvoetbal. Na degradatie naar de amateurklasse werd de club in 1961 en 1962 algeheel amateurkampioen en promoveerden de Rotterdammers weer naar de Tweede divisie. Tussen 1962 en 1967 speelde Xerxes nog eens vijf seizoenen betaald voetbal. In het seizoen 1965-1966 werd promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

In het seizoen 1966-1967 behaalden de Rotterdammers een verdienstelijke tiende plaats in de hoogste afdeling. Desondanks kampte Xerxes met tegenvallende toeschouwersaantallen, mede doordat men noodgedwongen de thuiswedstrijden moest afwerken op Het Kasteel, het stadion van stadgenoot Sparta.

Geen club speelde op zoveel verschillende soorten terreinen als Xerxes. Na een rondgang langs kleine en onooglijke terreintjes speelt de club vanaf 1932 plotseling in het op één na grootste stadion van Nederland.

Het stadion is een initiatief van ondernemer A. Poot die grote plannen heeft voor een recreatiegebied met onder meer een zwembad, Lunapark en dus ook een stadion voor Xerxes, dat daarvoor gastvrij bij VOC inwoont. Het stadion krijgt maar liefst 32.000 plaatsen en is daarmee na het Olympisch Stadion het op één na grootste stadion van Nederland.

De ligging van dit eigen stadion, kilometers ten noorden van de stad, aan de Wilgenplas in Schiebroek is minder gunstig. Slechts acht seizoenen bestaat het stadion als het in 1940 failliet gaat en het stadion wordt ontmanteld. Xerxes blijft met lege handen achter en speelt een jaar later weer op een sober en piepklein terrein aan het Schiekanaal