SC Emma

Het shirt van Emma bieden wij aan in een moderne polyester shirt.

Aanvraagformulier

Historie

Tussen 1954 en 1958 speelden de rood/blauwen vier seizoenen betaald voetbal. De bekendste spelers waren de broers Van der Gijp. Na het vertrek van de beste spelers degradeerde Emma naar een lager niveau. Cor van der Gijp werd voor 18.000 gulden aan Feijenoord verkocht en kwam in zijn carrière dertien keer uit voor het Nederlands elftal.

 Het gemeentelijk sportpark aan de Reeweg voorziet in faciliteiten voor onder andere voetbal, atletiek, korfbal en turnen. De 1.400 zitplaatsen worden bereikt via trappen aan de voorzijde en de tribune heeft een met dakpannen gedekt schilddak. Het totale terrein heeft een capaciteit van 12.000. De fraaie tribune staat inmiddels op de monumentenlijst en is nog altijd het pronkstuk van het sportpark. Na een renovatie is de tribune zo veel als mogelijk in oude staat hersteld.

Gevoetbald wordt er nog wel aan de Reeweg, maar niet meer op het hoofdterrein. De tribune maakt nu deel uit van de atletiek-accommodatie.

In de jaren 50 is Dordrecht een echt voetbalbolwerk met drie clubs in het betaald voetbal, SC Emma tot 1958, EBOH tot 1962 en D.F.C. tot 1972. Daarbij speelt de familie van der Gijp een grote rol. De geruchten over een onderlinge samenwerking ging al spoedig van tafel. De onderlinge rivaliteit/kinnesinne in Dordrecht met DFC en EBOH zorgde ervoor dat een beoogde fusie ver weg is.

“Seizoen 54-55 was de eerste periode in het betaalde voetbal. We kwamen in de eerste klasse en de openingswedstrijd was op Het Kasteel tegen Sparta. We wonnen met 2-3. Na afloop kregen we in het Dordtse café Ter Merwe onze eerste centjes: vijftien gulden. Niet veel later kreeg ik een contract. De jaren in het betaalde voetbal waren mooie tijden. Ook al zat ik wel eens op de bank. Nou ja bank. Zeg maar een houten plank. Dug-outs waren er nog niet. Ik heb wel alle stadions gezien en thuis stonden er altijd tienduizend mensen langs de lijn.’’ aldus oud speler Piet Riet.

 De vier broers Van der Gijp.

SC Emma, de bijna honderdjarige heeft een rijke historie. In de jaren vijftig werd die voor een belangrijk deel bepaald door de vier broers Cor, Freek, Janus en Wim van der Gijp. Toen werd er gestreden op het hoogste nationale niveau. Tussen 1954 en 1958 speelde Emma betaald voetbal. Emma – Ajax was toen een normaal competitieaffiche.