ONA

Het shirt van ONA kunnen wij aanbieden in polyester met de historische V op de borst en het halve boogje op de rug en uiteraard ook in katoen.

Aanvraagformulier

Historie

Voetbalvereniging ONA (Ontspanning Na Arbeid) is een voetbalclub uit Gouda, die werd opgericht op 15 augustus 1919. In dat jaar vlak na de 1e wereldoorlog wordt in Nederland dankzij de arbeidswet de 45-urige werkweek ingevoerd. Arbeiders kregen meer vrije tijd en zochten ontspanning in het voetbal. Dat leidde tot de oprichting van voetbalclubs zoals in het hart van Gouda’s eerste arbeiderswijk Korte Akkeren. Victoria werd de eerste naam waaronder werd gespeeld. Het veld lag aan de Lazaruskade, nu Westerom. Er bleek echter er al een soortgelijke naam te bestaan.

Het betaald voetbal wordt in 1954 in Nederland geïntroduceerd door de NBVB, de wilde bond genoemd. De KNVB die profvoetbal altijd tegen heeft gehouden moest mede onder druk van de publieke opinie met de ‘Wilden’ om de tafel om tot een compromis te komen.

De beste Nederlandse voetballers hadden de competitie verlaten en lieten zich over de grens dik betalen waardoor de kwaliteit van het Nederlandse voetbal daalde. In de ons omringende landen was profvoetbal al jaren de gewoonste zaak maar de KNVB huldigde het adagium dat je bij een vereniging uit sportief oogpunt ging voetballen.

Het bestuur van ONA zag een profcompetitie wel zitten maar moest wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De semi-profclub moest beschikken over voldoende financiële middelen zoals een borgbedrag om spelers voor een heel seizoen te betalen. Reken voor 20 spelers á 300 gulden p.m. een totaalbedrag van 72.000 gulden. Tel daarbij de kosten voor een trainer, boekhouder en terreinknechten bij op dan zijn de totale kosten ongeveer 125.000 gulden.

Dat zou betekenen hogere contributies en entreeprijzen want per wedstrijd moest er ongeveer 6500 gulden binnenkomen. Het is daarom begrijpelijk dat er maanden van overleg overheen ging voordat het bestuur een helder voorstel bij de leden kon neerleggen. Op 10 juni 1955 besloten de leden met ruime meerderheid akkoord te gaan.

Aan het eind van de competitie 1955-1956 stond ONA op de derde plaats van onderen. Het voelde als een lauwe douche maar alle begin is moeilijk. De profcompetitie wordt voor 1956-1957 heringedeeld in één eredivisie, twee 1e divisies en twee 2e divisies. ONA komt uit in de 2e divisie B en dat is de laagste categorie. Al snel blijkt dat dit niveau voor de selectie het hoogst haalbare is. Sterker, tot en met 1958-1959 bevindt het team zich in de onderste regionen. Een doemscenario is nu wel heel dichtbij.

De voetbalvereniging ONA moet zich aan het einde van de periode 1959-1960 opmaken voor een degradatiecompetitie. In deze beslissende fase zou worden uitgemaakt welke vier ploegen worden teruggezet naar het amateurvoetbal. Tot deze competitie behoren Velocitas, ONA , UVS, Baronie, Xerxes, Rheden, Zwolsche Boys en Zwartemeer.