Fortuna Vlaardingen

Het shirt van Fortuna Vlaardingen in de oude klassieke stijl maar in polyester.

Aanvraagformulier

Historie

In de zomer van 1961 werd Rinus Gosens hoofdtrainer van Fortuna. Hij smeedde de groep tot een geheel, waarna Fortuna in het seizoen 1961/62 meestreed voor het kampioenschap van de Eerste divisie. Tegen het einde van het seizoen stonden Sittardia en DHC nog voor Fortuna, maar de club uit Vlaardingen slaagde erin om de titel te bemachtigen met 47 punten (in die tijd gold de tweepuntenregel nog).

In 1962 bestonden nog twee reeksen Eerste Divisies. Er moesten daarom play-offs worden gespeeld tegen de winnaar van de Eerste Divisie B, Heracles. In de heenwedstrijd in Vlaardingen bleef het 0-0. Hierbij viel topscorer Jan Bouman uit wegens een blessure. Bij de returnmatch in Almelo was hij nog steeds geblesseerd en verloor Fortuna met 1-0. Dichter bij de Eredivisie is Fortuna nooit gekomen.

Het seizoen daarna verliep beter dan verwacht en werd afgesloten met een zevende plaats. Topscorer Jan Bouman was erg in de belangstelling van RBC en DFC. Maar de club die toehapte was GVAV uit Groningen. Zij hadden 75.000 gulden over voor de aanvaller, maar hij sloeg het aanbod af omdat hij bij zijn familie in Vlaardingen wilde blijven. Zijn prestaties bleven ook niet onopgemerkt bij de bondscoach Schwartz.

Bouman zat bij de voorlopige selectie van het Nederlands elftal, maar viel uiteindelijk toch af.

In het seizoen 1963/64 werd het laatste hoogtepunt bereikt: het bereiken van de halve finales van de beker. In de kwartfinales werd Feyenoord met 3-2 verslagen in de eigen Kuip, maar ze degradeerden dat seizoen ook naar de tweede divisie.

Ook werd clubicoon Jan Bouman voor 50.000 gulden aan Sparta verkocht. Na drie seizoenen Spangen keert hij in 1968 terug naar Vlaardingen. In dat seizoen werd er promotie afgedwongen naar de Eerste Divisie. Het seizoen werd overschaduwd door een drama: in de uitwedstrijd tegen de Zwolsche boys zakte de moeder van Jan Bouman in elkaar en raakte in coma, enkele dagen later overleed ze.

Het was de smet op de promotie. In seizoen 1969/70 degradeerde de ploeg door een achttiende en laatste plaats terug naar de Tweede divisie.

Het werd steeds moeilijker voor Fortuna om het hoofd boven water te houden. De Vlaardingen-Schiedam derby’s werden door nog geen tweeduizend man bezocht. Er werd toch gepromoveerd, al was het alleen maar omdat de Tweede Divisie werd opgeheven. Op 1 juli 1974 werd de licentie overgedragen aan Vlaardingen 74. Fortuna zelf keerde terug naar de amateurs, waarbij de schulden van de vereniging werden overgenomen door de gemeente Vlaardingen. Aanvankelijk wees de KNVB het verzoek van FC Vlaardingen om deel te mogen nemen aan het betaald voetbal af. De club stapte naar de rechter, die op 11 juli 1974 besloot dat de bond FC Vlaardingen moest toelaten.

In 1975 werd oud-Feyenoord speler Laseroms aangesteld als trainer. Met centrumverdediger Zwamborn in de gelederen, die van juli 1978 tot en met november 1981 voor Ajax zou uitkomen, werden er in het seizoen 1976/77 bijna een periodetitel en nacompetitie afgedwongen, maar dan moest Vlaardingen gelijkspelen of winnen van MVV. Ze verloren met 0-1, waarmee de laatste kans op promotie naar de eredivisie was verkeken. Ze eindigden dat seizoen als negende. De overige seizoenen tussen half 1974 en half 1981 eindigde FC Vlaardingen altijd onder in de middenmoot of (enigszins) onderin.

Een faillissement was inmiddels onafwendbaar. De lonen werden te laat of zelfs helemaal niet uitbetaald. Zodoende kwam er half 1981 een einde aan het betaalde voetbal in Vlaardingen.