Blauw Wit

Het shirt van Blauw Wit bieden wij aan in een polyester shirt.

Aanvraagformulier

Historie

De club werd met de naam Victoria als buurtclub in de Amsterdamse Kinkerbuurt in 1902 opgericht. In 1907 sloot de buurtclub Holland zich bij Victoria aan. De combinatie ging verder als Blauw Wit en werd door de NVB toegelaten tot de derde klasse.


Blauw Wit speelde van 1914 tot 1928 in het Stadion en vanaf 1928 in het Olympisch Stadion. De club werd zeven maal kampioen van de eerste klasse KNVB West I (toen de hoogste klasse). In 1933 degradeerde Blauw Wit naar de 2e klasse om in 1935 weer terug te keren naar de 1e klasse.

In de periode 1940-1950 had Blauw Wit veel bekende namen in de clubs zoals vaste grensrechter Nico Scheepmaker sr, ex-doelman Jan Schindeler, keepers Heertje Ferwerda en Herman van Raalte, backs Cor Wilders, Bertus Boonkamp, Ferry Mesman, stopperspil Piet Altink, halfspelers Wim Kersbergen, Nol Wimmers, Co Stijger, aanvallers als Piet Westphal, Wim Lakenberg, Piet van Nol, Kees Heffels, Piet Koekebakker en Co Bergman.

Veel supporters, uitgedost in de clubkleuren en met auto’s geverfd in de blauwwitte zebrakleuren, hetgeen in die tijd nog niet gewoon was, begeleidden de spelers bij de uitwedstrijden naar de andere 5 districtskampioenen in de kampioenscompetitie 1950.

In 1954 trad de club, nadat de BVC Amsterdam de beste spelers (onder andere Hanny Tolmeijer) had weggestolen (de spelers zegden het amateurlidmaatschap op staande voet op en speelden zonder enige vergoeding aan de oude club direct in de wilde prof bond!). De supporters noemden BVC Amsterdam “het vreemdelingenlegioen” met o.a. de oud Blauw Witters van der Klink, Damsma, Engelander, Goedhart, Dahrs, van Biljouw en Sparendam. BVC Amsterdam degradeerde in 1960 van de ere- naar de eerste divisie.

In 1972 fuseerde de profsectie van Blauw Wit met DWS tot FC Amsterdam. De overgebleven amateur vereniging fuseerde in 2001 met Osdorp/Sport (1999 ontstaan) tot asv Blauw Wit Osdorp en in 2003 met KBV (1930) en Neerlandia/SLTO (1991) ontstaan als fusie tussen SC Neerlandia (1902)? en SLTO (1919)? tot FC Blauw Wit Amsterdam.