Alkmaar ’54

Het shirt van Alkmaar 54 bieden wij aan in een modern polyester shirt in retro stijl met origineel logo van de club.

Aanvraagformulier

Historie

De eerste profwedstrijd in Nederland werd op 14 augustus 1954 gespeeld op het Gemeentelijk Sportpark van Alkmaar. De clubs speelden onder de vlag van de NBVB een pas opgerichte voetbalorganisatie ook wel “wilde bond” genoemd. Het vriendschappelijk duel tussen Alkmaar en Venlo was met een 3-0 winst voor de thuisploeg een voorproefje voor een competitie van tien clubs.

Het Gemeentelijk Sportpark (de drafbaan) in Alkmaar zat met 13.000 toeschouwers bomvol. De bezoekers betaalden twee gulden voor een tribunekaartje en wie tweede rang zat, hoefde maar een gulden neer te leggen. De supporters waren afgekomen op dat wat in de ons omringende landen al heel gewoon was namelijk betaald voetbal.

Veelal is het zo dat een amateurvereniging de basis is van waaruit er een betaald voetbalclub kan ontstaan. Bij Alkmaar ’54 was dat niet zo. Er was eerst de stichting Alkmaar met een eigen vermogen. Vervolgens werd er gezocht naar een samenwerking met amateurs. Dit was de reden waarom Alcmaria Victrix en Alkmaarsche boys een uitnodiging ontvingen om aan de tafel te komen zitten.

Standpunten werden uitgewisseld waarbij besprekingen spoedig zouden worden voortgezet. Dit overleg kwam er echter niet want de Stichting Alkmaar liet niets meer van zich horen en liet de amateurclubs in verbijstering achter. Toen ook bekend werd dat de Stichting Alkmaar intussen spelers ronselden zette dit zoveel kwaadbloed dat er geen grond meer was voor verder overleg. De beide clubs voelden zich gepasseerd en misbruikt.

De allereerste profwedstrijd in Nederland werd op 14 augustus 1954 gespeeld op het gemeentelijk sportpark (de drafbaan) tussen de teams van Alkmaar ’54 en Venlo (3–0). De ‘wilde competitie’ was geen lang leven beschoren want in november 1954 ging ook de KNVB over op profvoetbal en ging de NBVB op in de KNVB. Tachtig clubs konden aan een profavontuur beginnen.

De spelers van Alkmaar ’54 verdienden 40 gulden per overwinning en eindigden dat seizoen op een vijfde plaats in de 1e klasse C, voldoende voor promotie naar de hoofdklasse. In die hoofdklasse kwam Alkmaar ’54 het volgende seizoen 4 punten tekort om te promoveren naar de nieuw te vormen eredivisie.

Ook het seizoen 1957/58 was matig en in 1959 werd de vierde plaats in de eerste divisie bereikt. In het seizoen 1959/60 werd het kampioenschap in de Eerste divisie B behaald en promoveerde Alkmaar ’54 voor het eerst naar de Eredivisie. De club degradeerde na de 17e plaats direct weer terug naar de Eerste Divisie en zakte daarna zelfs af naar de Tweede Divisie.

In 1967 fuseerde de club met FC Zaanstreek tot AZ 67.