SC Enschede

Het shirt van SC Enschede is verkrijgbaar in het thuisshirt uit polyester en katoen.

Het witte uitshirt is verkrijgbaar in katoen.

Aanvraagformulier

Historie

In november 1954 werd een nieuw hoofdstuk in de voetbalgeschiedenis van Nederland geschreven. Dat was de intrede van het betaalde voetbal. Als één van de laatste landen in West-Europa ging de KNVB uiteindelijk overstag en liet betalingen aan voetballers toe

Sportclub Enschede kon en wilde natuurlijk niet achterblijven, maar dat niet alleen, de club wilde ook in het betaalde voetbal  een vooraanstaande rol spelen. Onder de bezielende leiding van voorzitter Hennie van Dalen trad Sportclub toe tot de rijen der professionals. Gelijktijdig sloeg het zwart-witte bolwerk ook haar slag op de transfermarkt door in 1955 de legendarische international Abe Lenstra van Heerenveen naar Enschede te halen.

Lenstra, die een blanco cheque van het Italiaanse Fiorentina naast zich neer had gelegd, wilde in Enschede nog eens bewijzen wat hij in zijn mars had. Dat lukte, want Sportclub Enschede groeide met Lenstra uit tot een topclub in de eredivisie, maar haalde net niet de landstitel.

In 1956 was Rapid JC iets te sterk en in 1958 verloor Sportclub in een zinderende beslissingswedstrijd in de derde verlenging met 0-1 van DOS Utrecht.


Te vermelden is nog dat Lenstra  niet de enige transfer was, want veel Nederlandse en ook buitenlandse spelers maakten hun opwachting in Enschede, van wie  Helmut Rahn de meest aansprekende was. De man die in 1954 West Duitsland op het WK naar de wereldtitel schoot, speelde van 1960 tot 1963 in het zwart-wit van Sportclub Enschede, waarmee de ambitie van de club nog maar weer eens werd benadrukt.

In 1956 verhuisde Sportclub Enschede van het G.J. van Heekspark naar het nieuwe stadion Diekman. Dat stadion was in eerste instantie bestemd voor stadgenoot Enschedese Boys. Gaandeweg  het bouwproces van het stadion en de gemeentelijke besluitvorming werd duidelijk dat Sportclub Enschede de hoogst spelende club in Enschede was en zou blijven. Een onvervalst staaltje van machtspolitiek en goed lobbyen zorgde er voor dat Sportclub de bewoner van het stadion werd, en “De Boys” genoegen moest nemen met het van Heekspark. 

In 1965 kwam een einde aan het avontuur van het betaalde voetbal van Sportclub Enschede, want mede onder zware druk van de Gemeente Enschede moesten het zwart van Sportclub Enschede en het groen van Enschedese Boys worden samengevoegd tot het rood van FC Twente.


Dat ging niet zonder, slag of stoot, want zwart en groen was destijds water en vuur. Toch gingen beide clubs, na zeer zware onderhandelingen, uiteindelijk overstag en zag FC Twente ’65 het levenslicht. Sportclub Enschede deed, na 49 seizoenen aaneengesloten in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal te hebben gespeeld (1916-1965), noodgedwongen een forse stap terug.  

Bron; SC Enschede