HVV Tubantia

Het shirt van Tubantia bieden wij aan in een polyester shirt retrostijl.

Op aanvraag is een katoenen shirt mogelijk.

verzendkosten 5,50

Aanvraagformulier

Historie

In de zomer van 1955 fuseerde Tweedeklasser Tubantia met de een jaar eerder opgerichte Twentse Profs, die in de wilde profcompetitie van de NBVB speelden, en ging onder de oude naam verder. Van 1956 tot 1967 kwam Tubantia uit in de tweede divisie van het Nederlandse betaalde voetbal. Het beste resultaat was een vijfde plaats in de Tweede divisie A in het seizoen 1964/65. Na het seizoen 1966/67, waarin het op een 22e plaats van de 23 ploegen in de Tweede divisie eindigde, keerde Tubantia terug naar de amateurs.

Hoogmoed is misschien niet het juiste woord, maar ik doel hier op de periode dat Tubantia de ambitie ten toon spreide om vanaf 1955 deel te nemen aan de betaalde competitie. Natuurlijk moet u deze beslissing zien in de context van die tijd.

Achteraf bezien misschien geen gelukkige keuze, want ook toen al bleek dat betaald voetbal andere eisen stelt aan bestuurlijke en met name andere eisen stelt aan financiële randvoorwaarden. Het bleek eens te meer dat (ook in die tijd) Tubantia goede bestuurders had en op tijd inzagen dat binnen de gegeven omstandigheden geen betaald voetbal kon worden gespeeld.

Profvoetbal;

Er werd gespeeld in het Veldwijkstadion te Hengelo.

De clubkleuren worden: Rood shirt, witte broek, rode kousen. Ondanks een succesvolle start is het stadion met 30.000 plaatsen en een sintelbaan veel te groot/sfeerloos. Dat Tubantia vanaf 1955 deel neemt aan het betaald voetbal is met de kennis van later geen gelukkige keuze geweest. Maar de vooruitzichten waren perspectief vol.

Na het eerste seizoen in 56-57 weet Tubantia zich met een gedeelde vierde plek in de 1e klasse te plaatsen voor een beslissingsduel met Fortuna Vlaardingen. Bij winst zou de selectie het nieuwe seizoen in de 1e divisie mogen meten. Het duel werd gespeeld op neutraal HVC terrein op Birkhoven in Amersfoort.

In de voorbereiding voor het WK 1974 in Duitsland oefende het Nederlands elftal voor 15000 toeschouwers in het Veldwijkstadion tegen HSV.