VV Muntendam

Het shirt van Muntendam is verkrijgbaar in polyester en katoen.

De opbrengst van de shirts komt ten goede aan de V.V. Muntendam.

Aanvraagformulier

Historie

De V.V. Muntendam is opgericht op 20 mei 1926. De club is opgenomen in deze website omdat het een voormalig top amateur is en omdat er een korte tijd betaald voetbal werd gespeeld.

Er bestonden in de jaren 20 een aantal kleine voetbalclubs te weten Wodan, De Vrouwenhaters en MVC. Er werd op verschillende terreinen gespeeld. V.V.Muntendam kende een hoogtepunt in 1955 toen er met 1-0 werd gewonnen van Veelerveen en de club promoveerde naar de landelijke 1e klasse, de voorloper van de hoofdklasse. Tegenstanders waren o.a. Quick 20 uit Oldenzaal, Robur et Velocitas en Arnhemse Boys.

In 1966 promoveerde Muntendam na een 2-3 overwinning op ZNC naar de 1e klasse C. Het team werd het dorp binnengehaald door duizenden supporters. In de 1e klasse kwam het clubs tegen als Sneek, Jubbega en Germanicus.

Muntendam degradeerde en promoveerde een aantal keren en pendelde tot halverwege de jaren 70 tussen de 2e en 1e klasse. In 1974 miste Muntendam op een haar de stap naar de hoofdklasse door met 2-1 te verliezen bij Rood Geel in Leeuwarden.

Profvoetbal

Aan het eind van de jaren 50 werd er een betaalde club opgericht in Muntendam. De Profclub Veenkoloniën. De club speelde de wedstrijden in Muntendam in de zogenaamde wilde voetbalbond. Tegenstanders waren o.a. Leiden, Rotterdam en Twente. Aan de Zuiderstraat kwamen 4000 toeschouwers deze wedstrijden bezoeken. Speler Lajos Tamos kwam later nog uit voor Fortuna Vlaardingen. De club speelde in witte shirts met 3 horizontale strepen. Deze shirts gingen na het profavontuur door naar de VV Muntendam. Het profvoetbal eindigde al vrij snel omdat veel spelers geschorst werden door de KNVB.

Tot op heden heeft Muntendam het nivo van vroeger eigenlijk nooit meer gehaald. De club kwam incidenteel nog eens uit in de 2e klasse maar blijkt vooralsnog een stabiele 3e klasser te zijn.