SC Veendam

Het shirt van SC Veendam is verkrijgbaar in een retroshirt van katoen en in een retroshirt polyester met zwarte V op de borst en oude logo jaren 60. Dit is een echte collectors item.

Ook hebben wij een trainingsjack laten maken van het merk Kempa.

verzendkosten 5,50

verzendkosten 5,50

Aanvraagformulier

Historie

In 1894 richtte de jeugdige Carel Herman Steenhuisen met andere voetbalvrienden en klasgenoten van de HBS in Veendam de voetbalclub Look-Out op. De voetbalsport, die in Engeland al floreert, krijgt ook Nederland en Veendam in de greep. Met veel Engelse termen in het begin. De Veendammer jongeren hebben zelfs hun clubje een Engelse naam gegeven.

Oorspronkelijk speelde men op de plaats aan de Grote Vaartlaan. Vanaf 1931 is de naam van het Sportveld Het vosje. Vervolgens werd het na 1945 Sportpark De Langeleegte (maximale capaciteit 13.000, huidige capaciteit 6.500) in gebruik genomen.

In 1950 stortte de leden allemaal tien cent per week extra in de clubkas om voor het eerst een “echte” trainer te kunnen aanstellen. Het wordt Wim Vaal die twintig jaar eerder ook al in beeld was als trainer. In Exloo verliest Veendam voor 11.000 toeschouwers met 1-0 van Zwartemeer en mist daardoor het kampioenschap van de tweede klasse. Vervolgens duurt het tot 1954 eer er weer iets bijzonders te vieren is. Dit nadat Veendam op 16 mei door treffers van Jan Walburg en Lucas Rosies weet te winnen van aartsrivaal VV Muntendam en met 2-0 uit haar as herrijst. In promotiewedstrijden tegen Zwartemeer en Velocitas bekronen de Veendammers het kleurrijke geel-zwarte jaar met het bereiken van de 1e klasse.

Seizoen 1962-1963 met met een nieuwe trainer Karel Bonsema. Hij is afkomstig van GVAV en neemt ook Be Kuiper mee. Het is ook het jaar dat Veendam als eerste een proef neemt met een verwarmde zittribune. De eerste overkapte staantribune van de club wordt tegen DHC Delft 1-1 voor 5000 toeschouwers in gebruik genomen. Oranje international Frans de Munck is de absolute uitblinker in de competitie. Abe Lenstra komt met Enschedese boys voor 8000 toeschouwers niet tot een overwinning in Veendam.

In 1974 komt er een duidelijke splitsing tussen betaald en amateur voetbal de amateurtak gaat verder onder de naam Veendam 1894 en het betaalde tak word SC Veendam (Sport Club Veendam). Na 80 jaar één vereniging te zijn is de splitsing op 22 mei 1974 een feit. Deze beslissing roept veel emotie’s op evenals het afscheidt van een groot aantal oud gedienden. Pascal,Georg,Beuvink, Blijham en Nienhuis zij allen worden bedankt voor bewezen diensten waaronder niet de minsten.

Successen:

In december 1977 schakelde Veendam in de achtste finale van de beker Feijenoord uit met 2 – 1 en strandde vervolgens in de kwartfinale op Excelsior.

In 1986 promoveerde Veendam naar de Eredivisie door de nacompetitie te winnen. In de reguliere competitie was Veendam als vierde geëindigd. Het seizoen er na volgde degradatie. Wel was de 17e plaats in de Eredivisie de hoogste klassering voor Veendam in het betaalde voetbal.

In 1988 promoveerde Veendam wederom naar de Eredivisie na een tweede plaats in de reguliere competitie. De geschiedenis herhaalde zich en Veendam degradeerde wederom.

Op 2 april 2013 hield de club op te bestaan.