Oosterparkers

Het shirt van Oosterparkers is verkrijgbaar in polyester van het merk Stanno en uit katoen.

U ziet bij de afbeeldingen de katoenen versie.

Aanvraagformulier

Historie

In de jaren veertig telde de Groningse Oosterparkwijk, een arbeiderswijk die ook wel bekendstond als ‘Plan Oost’, drie voetbalclubs: BRC, Groen-Wit en Oostelijke Boys. Op 18 mei 1945 fuseerden deze clubs. De nieuwe fusieclub kreeg de naam Oosterparkers. De oprichtingsdatum van de oudste club, BRC, werd daarbij als oprichtingsdatum aangehouden. Thuishaven van de fusieclub was het Oosterparkstadion.

In de glorietijd – de vroege jaren vijftig – was Oosterparkers een van de grootste voetbalverenigingen van Nederland. De club had een heel grote jeugdafdeling en was financieel kerngezond. In het seizoen 1951-1952 speelde Oosterparkers een promotiewedstrijd tegen ZFC uit Zaandam. Het Oosterpark zat met 13.000 toeschouwers bomvol. Oosterparkers won de onderlinge confrontatie en promoveerde naar de eerste klasse.

De Oosterparkers voetbalden tot 1989 in het Oosterpark stadion, waarna ze gingen voetballen op sportvelden aan het Van Starkenborgh.

Tien jaar voetbalde Oosterparkers op de velden aan het Van Starkenborghkanaal. Daarna verhuisde de club noodgedwongen naar de velden bij het nieuwe recreatiegebied Kardinge, want de gemeente wilde koopwoningen laten bouwen op het Van Starkenborghcomplex.

Betaalde voetbal:

Net als stadgenoten GVAV, Be Quick en Velocitas stortte Oosterparkers zich in 1954 in het avontuur van het betaalde voetbal. In het seizoen 1956-1957 eindigde de club op de twaalfde plaats in de Tweede divisie, die vijftien clubs telde.

Het jaar daarop eindigde de club als vijftiende en laatste in de Tweede divisie B. Het jaar 58-59 was evenmin succesvol: Oosterparkers werd opnieuw laatste. Dit betekende dat de club het seizoen daarop deel moest nemen aan een nacompetitie om zijn plek in het profvoetbal te behouden. Oosterparkers besloot deze nacompetitie echter niet af te wachten en keerde vrijwillig terug naar de amateurs. De meest bekende speler is Dick Nanninga.