FC Wageningen

Het shirt van FC Wageningen bieden wij aan in polyester.

Aanvraagformulier

Historie

FC Wageningen kwam voornamelijk uit in de eerste en de tweede divisie. In 1974 wist de club via de nacompetitie voor het eerst te promoveren naar de Eredivisie. FC Wageningen werd in het debuut seizoen in de Eredivisie 18e en degradeerde direct weer naar de eerste divisie, in datzelfde seizoen werd de halve finale van de KNVB Beker gehaald. Een paar seizoenen later wist de club weer te promoveren, maar wederom was er de laatste plaats en direct weer degradatie.

FC Wageningen was een echte cupfighter. In de periode voor het profvoetbal won de club tweemaal de KNVB Beker (1939 en 1948). Na de invoering van het profvoetbal werd vier keer de halve finale gehaald, waarvan drie keer als eerste divisionist.

FC Wageningen leefde na de overgang naar betaald voetbal enkele jaren op het randje doordat commerciële veranderingen te laat werden doorgezet. Zo was het een van de laatste clubs die een businessclub oprichtten. Het werd een succes met een inkomstenbron van zo’n 100.000 gulden per seizoen, maar het kwam te laat. De hoofdsponsor – Schoenenreus – kwam zelf ook in financiële problemen en verliet de club. Uiteindelijk wist FC Wageningen de schulden nog terug te brengen tot 500.000,- gulden, waarvan het meeste bij de fiscus lag.

De gemeente Wageningen en de KNVBwaren echter niet van plan om de club de helpende hand toe te steken. De gemeenteraad vond in meerderheid een lening ongeoorloofd. Wageningen ging uiteindelijk failliet in 1992 en verdween toen samen met VCV Zeeland uit de eerste divisie.