Seraing

Het shirt van Seraing bieden wij aan in polyester shirt met horizontale strepen uit de glorietijd van Seraing.

Aanvraagformulier

Historie

Seraing United speelt sinds 2014 onder stamnummer 167, dat voorheen toebehoorde aan de club Boussou Dour Borinage uit het Henegouwse Boussu, maar kent zelf zijn ontstaan in het Luikse Sérésien.

Bijna heel de 20ste eeuw speelde in Seraing RFC Sérésien, aangesloten met stamnummer 17. Die club speelde sinds de jaren 20 in de nationale reeksen en klom zelfs op tot in Eerste Klasse. In 1996 hield de club echter op te bestaan.

In de buurt speelde een andere oude club in de nationale reeksen, namelijk Royale Union Liégeoise (RUL). RUL was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 23 en het grootste deel van de eeuw actief als Bressoux, tot men bij een fusie in 1992 de naam RUL had aangenomen. RUL nam bij het verdwijnen van RFC Sérésien zijn intrek in de infrastructuur in Seraing, wijzigde zijn naam in Serain RUL en zag zich dus als een opvolger van het verdwenen RFC Sérésien.

In 2006 wijzigde dat Seraing RUL zelfs zijn naam in Seresien en nam dus de naam aan van de originele club met stamnummer 17 die 10 jaar daarvoor was verdwenen. In 2008 werd nog voetbalclub FC Seraing opgeslorpt, een jonge club die was opgericht in 1996 bij het verdwijnen van het originele RFC Sérésien. Dat jonge FC Seraing zag zich ook als een opvolger van de verdwenen club, was opgeklommen tot in de nationale reeksen, maar stopte in 2008.

Sinds de verhuis naar Seraing had Seraing RUL, later RFC Sérésien, in de nationale reeksen gespeeld, maar in 2012 degradeerde men naar de Luikse Eerste Provinciale.

In 2013 werd RFC Sérésien (stamnummer 23) overgenomen door de Franse tweedeklasser FC Metz. Men had de ambitie om zo snel mogelijk in de Belgische Tweede klasse te spelen. De sportieve weg via promoties zou echter minstens drie seizoenen duren, dus werd gezocht naar een club in de hogere reeksen waarvan men het stamnummer zou kunnen overnemen, om zo vlugger in de hogere reeksen te kunnen aantreden.

Nu in 2021 speelt de club weer in de Belgische 2e klasse.

Stade du Pairay. Het stadion van Seraing ligt verscholen tussen de oude kolenfabrieken langs de Maas. De oude woonwijken rondom het stadion geven de aftakeling weer van Seraing.