SC Bastia

Aanvraagformulier

historie

Sporting Club de Bastia is een Franse voetbalclub uit de stad Bastia op het eiland Corsica. Tussen 1961 en 1992 heette de club SEC Bastia. Hun belangrijkste historische successen zijn onder andere het bereiken van de UEFA Cup-finale, waar ze tegen PSV uitkwamen.  Thuis (de finale werd toen nog verspreid over 2 wedstrijden) speelden ze met 0-0 gelijk in Stade Furiani op een veld met vele plassen water, maar in Eindhoven werden ze met 3-0 naar huis gestuurd.

De club werd in 1905 als SC Bastia opgericht door een Zwitser die Duits gaf op een school in Bastia. De club speelde lange tijd op regionaal niveau in de DH Corse (vroeger vierde klasse, nu zesde klasse), samen met stadsrivalen CAB en Etoile Filante. In 1959 werd de club kampioen en promoveerde naar de derde klasse en werd na twee seizoenen terug naar de derde klasse verwezen. In 1961 fusioneerde de club met Etoile Filante en nam zo de naam Sporting Etoile Club Bastia (SEC Bastia) aan.

In 1972 bereikte de club voor het eerst de finale van de beker en verloor daar van Olympique Marseille. Omdat Marseille landskampioen was mocht Bastia naar de Europacup II en werd daar in de eerste ronde uitgeschakeld door Atletico Madrid. Na enkele seizoenen middenmoot werd de club derde in 76-77 en plaatste zich zo voor de UEFA Cup. De bescheiden club trok tot ieder verbazing de vedette Johnny Rep  aan en begon aan een Europese zegereeks. Bastia versloeg grote clubs uit Portugal, Engeland en Italië en gaf zelfs voetballes aan het Oost-Duitse Carl Zeiss Jena (7-2), dat drie jaar later nog een Europese finale zou spelen.

In de halve finale verloor de club eerst van Grasshoppers, maar kon dan met een zuinige 1-0-overwinning zich plaatsen voor de finale van de UEFA Cup. Na Stade de Reims en Saint Etienne was Bastia de derde Franse club die zich voor een Europese finale plaatste.

Het drama van Stade Furiani:

Op 5 mei 1992 speelden Bastia en Olympique Marseille tegen elkaar in de halve finale van de Coupe de France. Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd stortte de tribune gedeeltelijk in. De tijdelijke tribune, een metalen constructie met een capaciteit van 9.000 toeschouwers, was speciaal gebouwd voor deze bekerwedstrijd. Honderden toeschouwers op de bovenste drie à vier rijen van de tribune vielen twintig meter naar beneden. Tientallen mensen werden samengedrukt tussen de metalen buizen van de tribune. De Franse voetbalbond annuleerde hierna de resterende wedstrijden in de Coupe de France. In totaal vonden 18 mensen de dood en raakten 2300 toeschouwers gewond.