Racing Club Bruxelles

Het shirt van Racing Club Bruxelles bieden wij aan in een polyester shirt met origineel logo. Shirt “Return of Racing”.

Aanvraagformulier

Historie

 

Racing Club Brussel was een Belgische club uit Brussel. De ploeg was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 6. Racing Club Brussel was een van de grootste clubs uit Brussel in de eerste jaren van de Belgische competitie en behaalde verschillende landstitels.

De club ging geleidelijk achteruit, tot men in 1963 fusioneerde met Whit Star in Royal Racing White (en later RWDM), waarbij het stamnummer 47 van White Star zou behouden blijven.

Racing Club werd als atletiekclub opgericht in 1891 in Koekelberg. In 1894 startte deze club met een voetbalafdeling, Racing Foot-Ball Club. De club speelde met zwart-witte kleuren en zou enkele decennia later bij de invoering van de stamnummers het nummer 6 toegewezen krijgen. In 1895 sloot de club aan bij de UBSSA (voorloper van de KBVB) als Racing Club de Bruxelles.

Aanvankelijk speelde de club op een terrein waar zich nu de Basiliek van Koekelberg bevindt, maar men verhuisde al snel naar de wielerbaan van Longchamps in Uccle en in 1902 naar het Stade du Vivier d Oye eveneens in Ukkel, waar de club tot 1948 zou spelen.

De club was een van de grootheden in de eerste jaren van het competitievoetbal in België. In 1897 pakte Racing CB zijn eerste landstitel. De club zette haar sterkste reeks neer van 1900 tot 1903, toen men vier keer landskampioen werd. In 1908 pakte Racing Club zijn laatste titel; de volgende jaren bleef men in de subtop hangen. De ploeg pakte in 1912 ook de eerste beker van België voor clubs.

Het Stade du Vivier d’Oie was te verouderd en op 11 november 1948 werd het Drielindenstadion in Watermaal Bosvoorde, een stadion voor 40.000 toeschouwers ingewijd. De eerste wedstrijd was een galawedstrijd tegen AC Torino, destijds gekend als Il Grande Torino. Racing Club zou het Drie Lindenstadion nooit laten vollopen, in de jaren 50 zakte de club definitief weg, opnieuw tot in Derde Klasse. In 1954 kon de Club de aflossingen voor het stadion niet meer betalen. Racing verhuisde naar het Heizelpark.

In 1963 volgde de fusie met White Star en werd later opgenomen in RWDM.