Zwaagwesteinde

Het shirt van Zwaagwesteinde kunnen wij speciaal voor u maken.

Aanvraagformulier

Historie

Op 21 juni 1931 in de vorige eeuw werd er door een aantal voetbalfanaten de huidige voetbalclub in De Westereen opgericht. Voetbalvereniging Zwaagwesteinde werd op 21 juni 1931 als de Zwaagwesteinder Voetbal Club (Z.V.C.) opgericht.

In 1939 besloot de andere plaatselijke voetbaltrots “De Westereender Boys” tijdens de ledenvergadering zicht aan te sluiten waardoor de naam van Z.V.C. werd veranderd naar V.V.Z., afkorting voor Vereniging en Volksvermaken Zwaagwesteinde.

In de loop der jaren is deze afkorting aangepast naar Voetbalvereniging Zwaagwesteinde. De initiatiefnemers die besloten om op 21 juni 1931 een voetbalclub op te richten, hebben zich niet kunnen voorstellen welke grote gevolgen hun besluit voor ons dorp zou hebben.

Een betrekkelijk klein dorp is in de loop der jaren uitgegroeid tot een dorp met vandaag de dag circa 5300 inwoners. In deze hechte gemeenschap speelt de voetbalvereniging een grote rol.

De vereniging heeft grote successen gekend, zo heeft het eerste elftal op de zondag meerdere jaren in de 1e klasse gespeeld wat destijds het hoogste amateurvoetbalniveau was. Bekende spelers die het destijds ver hebben geschopt in hun voetbalcarrière zijn o.a. Johannes Zuidema en Sikke Venema. Zuidema speelde voor Ajax (foto).

Enkele malen waren de spelers van dit tijdsperk dichtbij eeuwige roem door de Noordelijke 1e klasse te winnen, helaas kwamen zij echter niet verder dan een aantal tweede plekken.

Tot grote spijt van vele voetballiefhebbers in het dorp is sinds het seizoen 2018/2019 het zondagvoetbal noodgedwongen gestopt binnen de vereniging. Een van de grote krachten achter het zondagvoetbal was Lammert Kooistra die de zondag afdeling nog jaren overeind heeft weten te houden.