V.V. C.E.C.

Het shirt van C.E.C is verkrijgbaar in polyester en in katoen, beiden in retrostijl.

Aanvraagformulier

Historie

Ook bij C.E.C is er geen historie in het betaald voetbal. Wij hebben de club toch opgenomen op onze site vanwege de rijke historie als top-amateur.

Het verhaal van CEC begint in 1911 toen in Emmer-Compascuum de ‘Compascumer Voetbal Club’ (CVC) werd opgericht. ‘Een paar middelbare scholieren ging ergens een balletje trappen. Het ging allemaal niet echt officieel, met een bestuur en dergelijke. Het is ook niet duidelijk wanneer de club precies werd opgericht. De KNVB houdt 1 augustus 1911 als officiële oprichtingsdatum aan, maar het kan ook best 6 of 20 augustus zijn geweest.’

In het prille begin was er niet eens een competitie. In 1914 sloot CVC zich aan bij de pas opgerichte Veenkoloniale Voetbal Bond, dat in 1926 opging in de nieuwe Drentse Voetbal In de eerste jaren concentreerde het voetbal zich op een veld achter hotel/café/restaurant Abeln. ‘Johannes Abeln was echt sportgek, maar hij had er natuurlijk ook belang bij dat er bij hem werd gevoetbald. Dat leverde natuurlijk inkomsten op.’ In Emmer-Erfscheidenveen werd in 1932 EEVV (Emmer Erfscheidenveense Voetbal Vereniging) opgericht. CVC was de club van de gegoede burgerij ambtenaren en onderwijzers, terwijl EEVV een arbeidersclub was. In 1947 fuseerden de twee clubs tot het huidige CEC .

Kampioenschap

Het eerste sportieve hoogtepunt van de club was het kampioenschap van Drenthe in 1938, waardoor het in de landelijke derde klasse van de KNVB mocht spelen. ‘Vanaf die tijd was het al een belangrijke vereniging. Na de oorlog ging het alleen maar beter’, vertelt Van der Kaap. ‘Met onder andere de gebroeders Theo en Johannes Abeln en Jan Barelds bereikte CEC eind jaren vijftig de tweede klasse. In 1970 werd onder leiding van trainer Dirk Schievink zelfs de eerste klasse bereikt.’ In ‘100 jaar onze club in blauw en wit’ wordt uitgebreid stilgestaan bij de grootste sportieve successen van CEC, in de jaren zeventig. ‘In het seizoen 1972/1973 eindigden CEC en Germanicus beide als eerste in de eerste klasse. De beslissingswedstrijd in Klazienaveen om de titel won CEC door een goal van Jo Robben.

Bron: VV CEC