C.V.V. Germanicus Coevorden

Het shirt van Germanicus is verkrijgbaar in polyester.

Aanvraagformulier

Historie

De naam Germanicus:

Germanicus Caesar, meestal kortweg Germanicus (15 v.Chr.-19 na Chr.) was een vooraanstaand Romeins veldheer uit het Julisch-Claudische huis. Hij is vooral bekend als een kundig krijgsheer en een bijzonder populair politicus in de tijd van Tiberius. Het was vooral aan hem te danken dat er na de nederlaag van Varus in het Teutoburgerwoud weer orde en rust terugkeerde aan de grens.

Germanicus heeft geen historie in het betaald voetbal maar in Noord Nederland wel als top-amateur.

Gouden tijden

In het seizoen 1972-1973 is er sprake van ongekende spanning en uitmuntende prestaties van het eerste elftal. Met nog één wedstrijd te spelen staan maar liefst vier ploegen bovenaan met een gelijk aantal punten: CEC, Emmen, Velocitas en Germanicus. Een beslissingswedstrijd moet dus uitkomst brengen wie zich de kampioen van de 1e klasse mag noemen. Op 2e Paasdag 1973 wordt er op het neutrale terrein van Klazienaveen (voorheen de accommodatie van SC Drenthe) gespeeld met maar liefst 10.000 (!) toeschouwers rond het veld. Voor amateurbegrippen een onwaarschijnlijk hoog aantal.

In het seizoen 1973-1974 valt tweede Paasdag op 15 april 1974. Op deze Paasmaandag beleven we het absolute hoogtepunt uit onze geschiedenis. Germanicus moet die dag thuis, in een volgepakt sportpark de Pampert, aantreden tegen Oosterparkers uit Groningen. De wedstrijd wordt door Germanicus met liefst 4-1 gewonnen en voor het eerst in 63 jaar is Germanicus kampioen van de allerhoogste klasse binnen het amateurvoetbal!

Weber-Germanicus
in 1974 werd de naam veranderd in Weber-Germanicus, met Weber als grote sponsor van de club. In het seizoen 1974-1975 starten we dus in de Hoofdklasse B, inmiddels met de nieuwe officiële naam Weber Germanicus. Het eerste seizoen was matig, maar het tweede seizoen fantatsisch. Op  9 mei 1976 is het zover.

Door een overwinning op naaste concurrent Rheden, verovert Weber Germanicus het kampioenschap van de Hoofdklasse B. Uniek voor een relatief kleine club uit een nog kleinere plaats als Coevorden. Het kunststukje is zelfs zo uniek dat dit nu, na ruim 100 jaar clubgeschiedenis, eenmalig blijkt te zijn. Tijdens het seizoen 1977-1978 kent onze club 800 leden.

Na negen jaar in de Hoofdklasse eindigt het eerste elftal stijf onderaan en is degradatie naar de 1e klasse een feit. Het eerste elftal geeft Germanicus in 1986 het mooist denkbare cadeau voor het 75-jarig bestaan. Een kampioenschap en daarmee promotie naar de Hoofdklasse!

Inmiddels was Germanicus weer gedegragdeerd. Na vier seizoenen in de 1e klasse keert Germanicus op zondag 23 april 1995 terug naar het voetbalwalhalla van de amateurs, de Hoofdklasse.

Nu in 2020 speelt Germanicus na een aantal magere jaren weer in 1e klasse.